
- Καταρχάς, θα πρέπει να μην καπνίζουν οι ίδιοι ή αν καπνίζουν, να το κόψουν. Οι γονείς αποτελούν το πρώτο πρότυπο στα μάτια των παιδιών και η απαξίωσή τους για το κάπνισμα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μετέπειτα αντιμετώπισή του από τα παιδιά τους.
- Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι και το αυτοκίνητο, ενώ θα πρέπει να ελέγχονται και οι υπόλοιποι χώροι στους οποίους κινούνται τα παιδιά και να προτιμώνται χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
- Οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με την εικόνα που έχουν αυτά για το κάπνισμα. Θα πρέπει να τους εξηγήσουν με επιχειρήματα ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί επιλογή και τρόπο ζωής που δίνει στυλ ή που βοηθάει στο αδυνάτισμα. Αντίθετα, θα πρέπει να τονιστούν οι πρακτικές αρνητικές συνέπειές του, όπως είναι τα κιτρινισμένα δάχτυλα, το πρόωρα γερασμένο δέρμα, η κακή αναπνοή και οι μειωμένες αθλητικές επιδόσεις.
- Θα πρέπει επίσης να καταστούν σαφείς για τα παιδιά οι καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα για την υγεία, όπως και το πόσο εθιστική είναι η νικοτίνη.
- Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να ενισχύουν διαρκώς την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, ακούγοντάς τα με προσοχή και χωρίς να τα κατακρίνουν. Επίσης, έχει μεγάλη αξία τα παιδιά να μάθουν να λένε όχι στο τσιγάρο που τυχόν τους προτείνεται, υποστηρίζοντας την άποψή τους με επιχειρήματα και χωρίς ντροπή.
- Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ο βαθμός στον οποίο το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των παιδιών, με επιχειρήματα όπως η υψηλή τιμή των τσιγάρων, που μειώνει το χαρτζιλίκι τους και τα στερεί από άλλες δραστηριότητες με τις οποίες ενδεχομένως θα ήθελαν να ασχοληθούν.
- Αν καπνίζουν και οι ίδιοι, θα πρέπει να συμφωνήσουν με τα παιδιά τους να κόψουν από κοινού το κάπνισμα και να τηρήσουν έμπρακτα τη συμφωνία αυτή.
- Θα πρέπει να θέσουν αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στο κάπνισμα μέσα στο σπίτι –και να τους τηρήσουν. Δεν θα πρέπει να είναι ελαστικοί από φόβο μήπως το παιδί βγει έξω για να καπνίσει.
- Θα πρέπει να υποστηρίζουν τα παιδιά με τη στάση τους και να μην είναι επιθετικοί ή επικριτικοί. Επίσης, θα πρέπει να επιβραβεύσουν το παιδί τους όταν αυτό αποφασίσει να σταματήσει το κάπνισμα και να συνεχίσουν να το κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς του. Η γκρίνια, οι απειλές και ο εξαναγκασμός δεν αποτελούν σωστή πρακτική –η απόφαση για διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να ληφθεί από το ίδιο το παιδί.
- Θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά πρακτικούς λόγους για τους οποίους να επιθυμούν τα ίδια να σταματήσουν το κάπνισμα, όπως π.χ. για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον αθλητισμό, για να μην μυρίζουν άσχημα κ.τ.λ. Επίσης, θα πρέπει να τους υπενθυμίζουν πόσο καλύτερη θα είναι η καθημερινότητά τους χωρίς την εξάρτηση αυτή και χωρίς τα έξοδα που συνεπάγεται.
- Σε περίπτωση που το παιδί τους ισχυρίζεται ότι «μπορεί να το κόψει όποτε θέλει», μπορούν να το προκαλέσουν να το κάνει για μία εβδομάδα. Έτσι, θα αντιληφθεί άμεσα πόσο μεγάλη είναι η εξάρτησή του.
- Οι γονείς μπορούν να παράσχουν ενημερωτικό υλικό στα παιδιά ή και να τα παραπέμψουν στον οικογενειακό γιατρό που θα τους παράσχει περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τους πιθανούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος.
- Τέλος, σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση και άλλων ουσιών ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, θα πρέπει να τα παραπέμψουν για αξιολόγηση σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Leave a Reply